Friday, November 16, 2007

48th Thessaloniki International Film Festival

Στον ΠΡΕΖΑ TV διάβασα πρόσφατα πως την πόλη μου τη θυμούνται μόνο δυο φορές το χρόνο. Μια στα εγκαίνια της ΔΕΘ και μία στην έναρξη του φεστιβάλ κινηματογράφου. Και έχει δίκιο. Το δεύτερο μόλις κατέφτασε και σήμερα ανοίγουν οι αίθουσες για να φιλοξενήσουν κοινό έτοιμο να δει ταινίες από όλο τον κόσμο. Ευκαιρία να μας θυμηθούνε λοιπόν!

Φέτος, είναι σημαντικό το ότι θα παρευρεθούν και πιο γνωστά ονόματα στο ευρύ κοινό, όπως ο Τζον Μάλκοβιτς (ο οποίος θα παραδώσει και masterclass), οι Σαμ Ρόκγουελ και Ντάνι Γκλόβερ και η Άζια Αρτζέντο. Τα αφιερώματα σε σκηνοθέτες είναι στον Τζον Σέιλς, τον Ουίλιαμ Κλάιν (διαβάστε το αφιέρωμα του Wrong-Guy) και τον Ιάπωνα Μίκιο Νερούσε (ο οποίος είναι πολύ ασπρόμαυρος και παλιός για να δω, ντροπή μου).

Ανάμεσα στις καταθλιπτικές, μουντές, άχρωμες (ταινίες που ο neverlandean θα έλεγε πως είναι για μένα και απορεί που δε θα τις δω) και τα μονόπλανα, παίζονται και ταινίες πιο "ψαγμένες" μεν από αυτές που βγαίνουν στα πολυσινεμά, ενδιαφέρουσες και μη βαρετές δε, εύπεπτες θα έλεγα. Και εγώ έχω ευαίσθητο στομάχι (φάνηκε από το περσινό Taxidermia), γι' αυτό ξεχώρισα σε ποιες θα πάω και σας τις προτείνω:

The secret life of words (Η μυστική ζωή των λέξεων)

Η Hannah (όχι Montana!!!), μια γυναίκα με προβλήματα ακοής βρίσκει δουλειά φροντίζοντας τον Josef ο οποίος τραυματίστηκε σε μία έκρηξη και έχασε προσωρινά την όρασή του. Όλα αυτά συμβαίνουν πάνω σε μία εξέδρα άντλησης πετρελαίου με λίγους ακόμη εκεί. Σιγά σιγά ο Josef θα λύσει τη σιωπή της... - Μιλάμε για ΤΟ κλάμα, όπως διάβασα, μουγκαμάρα, κουλαμάρα και κάτι ποιήματα στην αρχή. Θα γουστάρω τρελά!

ΠΛΑΤΕΙΑ ODEON 2: Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2007 - 15:30
ΣTAYPOΣ TOPNEΣ: Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2007 - 22:45

El Orfanato (Το ορφανοτροφείο)

Η Λώρα γυρίζει στο σπίτι (στο λιβάδι) όπου μεγάλωσε και αποφασίζει να το μετατρέψει σε ορφανοτροφείο. Ο γιος της σύντομα θα κάνει... καινούριους φίλους! - Παραγωγός της ταινίας είναι ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο που θεωρεί τον σκηνοθέτη Μπαγιονά εξαιρετικό. Η ταινία είναι η επίσημη πρόταση της Ισπανίας για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης και φιγουράρει ως ένα από τα καλύτερα θρίλερ εδώ και πολλά χρόνια.

ΣTAYPOΣ TOPNEΣ: Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2007 - 23:00
ΠΛΑΤΕΙΑ ODEON 2: Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2007 - 23:30

Milyang (Κρυφή Ηλιαχτίδα)

Η Sin-ae και ο γιος της Jun επιστρέφουν στο Milyang, την πόλη που πέθανε ο άντρας της. Καθώς προσπαθεί να κάνει μία νέα αρχή, ένα ακόμη τραγικό συμβάν αναστατώνει τη ζωή της. - Δεν έχω ιδέα, η πρωταγωνίστρια όμως κέρδισε το βραβείο ερμηνείας στις Κάννες και εγώ λατρεύω Κορέα. Επίσης ο συμπρωταγωνιστής παίζει να έχει ρόλο σε όλες τις ταινίες της χώρας (τουλάχιστον σε όλες όσες έχω δει -πολλές- τσουπ! κι αυτός).

TZON KAΣΣABETHΣ: Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2007 - 20:00
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2007 - 17:00

The assassination of Jesse James by the coward Robert Ford

Τα λέει όλα ο τίτλος είναι και μακροσκελής (σιγά μην τον μεταφράσω). Η ταινία λέγεται είναι το ίδιο αργόσυρτη και μακροσκελής και θα μπορούσε να είναι πιο... συμμαζεμένη και λιγότερο βαρετή, αλλά παίζει ο Brad Pitt που πήρε και το βραβείο στο Φεστιβάλ Βενετίας.

ΦPINTA ΛIAΠΠA: Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2007 - 22:30




The Savages

Μία κλασσική ταινία δυσλειτουργικής οικογένειας (που να δουν και τη δική μου). Δύο αδέλφια αποφασίζουν να αναλάβουν την ευθύνη και να φροντίσουν τον άρρωστο πατέρα τους. - Όπου dysfunctional count me in!

ΦPINTA ΛIAΠΠA: Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2007 - 18:00

Για να δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα κλικάρετε ΕΔΩ για την επίσημη σελίδα του φεστιβάλ.

Ελπίζω να περάσετε καλά! Εγώ θα είμαι ανάμεσα στο κοινό, πότε σκούζοντας και πότε γελώντας. Το σίγουρο είναι πως δε βάζω γλώσσα μέσα. Μη φωνάξετε "ΣΟΥΤ" στη φαλάκρα σαν κορώνα που θα διακρίνετε μπροστά σας στην αίθουσα. Είμαι ευαίσθητος!



10 comments:

Keen On Boys said...

Εγώ θέλω να δω το Metamorphosis του Ling Fei... (ή όπως αλλιώς γράφεται ο τύπος)

sikia said...

αισθησιακές ταινίες άκρατου ερωτισμού δε θα έχει?

Anonymous said...

ayto me tin hanna montana to kovw na exei budget 250 euro

oni said...

keen, αυτό το έπαιξε στο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ το Μάρτιο... Η μόνη Μεταμόρφωση που βρίσκω σ΄αυτό το φεστιβάλ είναι μία ταινία του Κώστα Σφήκα...

sikia, όχι δυστυχώς. Βλέπεις ακόμη ντρεπόμαστε να φέρουμε το Φεστιβάλ "Αισθησιακών Ταινιών" που είχε στην Αθήνα. Άλλα πάλι φέρνουμε τις γκει στο "Ομοφυλοφιλικών"!

ethan, έχεις ένα δίκιο, ειδικά τώρα που το δολάριο υποτιμήθηκε κι άλλο και το "έουρο" βαστά γερά δυνατό.

nikisot said...

kati mou leei oti to sabbato 8a exeis parea sthn tainia kai prin thn tainia apla 8a mas fwnazoun sout h 3out

Wrong Guy said...

O Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο δε σκηνοθέτησε το Λαβύρινθο;αν ναι,εγκρίνω και Ορφανάτο

θα βρεθείτε με Μούντι;;;;;
Τέλεια!!!!!

Να ήμουν και εγώ!!

Ευχαριστώ για το λινκ μικρούλη!

Θα σου στείλω ένα χάμπουργκερ!

Soula said...

Θα προσπεράσω τις κινηματογραφικές προτάσεις σου και θα σταθώ σε αυτό που είπες στην αρχή..
"την πόλη μου τη θυμούνται μόνο δυο φορές το χρόνο. Μια στα εγκαίνια της ΔΕΘ και μία στην έναρξη του φεστιβάλ κινηματογράφου".
Θα διαφωνήσω κάθετα.Όσοι έχουν πάρει γεύση απο την πόλη αυτή δεν την ξεχνάνε με τίποτα και με κάθε ευκαιρία τρέχουν να την επισκεφτούν(αν κρίνω απο μένα δηλαδή, έτσι πρέπει να γίνεται)
:D

Neverlandean said...

Η Hannah (όχι Montana!!!)

Μμμμμμμ κρύο κ ξέρουμε κ για ποιον προοριζόταν...

Seven Film Gallery said...

@sikia
ουτε μια για δειγμα φετος
@ Mr. Wrong Guy
παρασυρθήκαμε κι εμεις για τον ιδιο λόγο αλλα πολυ κατωτερο το ορφανοτροφειο του Πανός.

Σας προτείνουμε το Padre Nuestro οχι γιατι ειναι δικο μας, αλλα γιατι σιγουρα θα σας αρεσει.
Επίσης το μονο ενδιαφερον μεχρι αυτη τη στιγμη ηταν το γερμανικο
" Οι ¨Αξεστοι"

Καλημερα, πολυ ωραιο post.
Περαστε κι απο μας μια βολτα...

oni said...

moody, ανυπομονώ!

wrong guy, να έρθεις και συ! Κάτι έλεγες για 25...

soula, ευχαριστώ για την πρόταση φορέματος για τη φίλη μου στο ποστ σου, ήδη έστειλε προκαταβολή στην κα. Ντία να το κλείσει. Χαίρομαι που σ' αρέσει η Θεσσαλονίκη :)

neverlandean, μικρή μου σουπιά, ξέρεις πως μ' αρέσει να σε πειράζω και πόσο σ' αγαπάω!

seven film galleristas, ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις και τα καλά σχόλια! Λέω να προσθέσω κι αυτές στο πρόγραμμα μου :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin